Skip to main content
Ateliér Lampa - Urbanismus.

Zadaním semestru je výtvořit koncept urbanismu budoucího města, které může být postavěno cca za 30 let. Město leží na severu cca 35 km od Prahy blíz dalnice D8 a malého městěčka Ledčice.
V arealu se nachází kamenolom, který dneška stále aktivní funguje, ale za 30 let byvalý lom může se stát krasným lakavým místem kvůli rekultivace a objevu nových vodních ploch v místech kráterů. Ten lom jde výužit jako budoucí krasné relaxační místo pro odpočinek obyvatelů města.
Současný stáv lomu
Současný stav lomu
Zatopěný kamenolom

  Konceptem svého návrhu jsem výbrala univerzitní město s učelém rozvoje výuky a výzkumů v sfeře nových technologie v Česku. To je zelené ekologické město s velkými rekreačními plochamí a zelenými pásy. Doprava v městě je pomocí jen MHD prostředků, kol a elektrocarů. Z důvodu bezpečí a komfortu bydlění ve měste použití vlastních aut je zakázano.
 Město se náchazí kolem kamenolomu mezi dvěma silnicemi. Město a dalnice D8 je rozděleny pomocí zeleného pásu. Na saveru města je univerzitní areal. Univerzity, výzkumná centra a td spojeny se zkušebnami a sklady pomocí můstků, které jsou nad silnice, což vlastně pomaha oddělit "výrobní" část od města. 
Přes celé město prochazí velký bulvar, který propojuje všechny části města: obýtné, občanské, administrativní. Uprostřed města na hranici s parkem, který výtvořil byvalý kamenolom, je zpevněná plocha náměstí, která je obklopena stavbami občanského charakteru. 
V jižní částí města je klidný areal řadových a rodinných domků, sportovní a školní areal. 
Celkém město je určeno pro 10-12t. obyvatelů, které jsou většínou vědci s rodinami.






Comments

  1. Dobrý den,
    1 myšlenka města je dobrá a souhlasím s ní
    2 využití lomu a zapojení do struktury města je taky dobrý nápad
    3 nelíbí se mě ale nahodile navržená koncepce struktury města a dopravní napojení na okolí
    4 zatím neřešte město uvnitř, všímejte si okolních silnic a okolní krajiny, plochy letiště atd, navrhněte jak město napojit na okolí, především na komunikace a pak hlavně na lom, který by mohl být hlavním motivem vašeho návrhu, lom a město jakoby leží vedle sebe - nemají žádnou synergii
    5 musíte přijít na to jak příjemně napojit město na okolní krajinu a infrastrukturu
    6 dobré je třeba zazelenění pruhu mezi dálnicí a silnicí
    7 zkuste další návrhy a možná úplně jinak ale tak aby město více vycházelo ze svého okolí, takhle to působí jak nějaký náhodně umístění skladový areál u dálnice
    8 jinak souhlasím s popisem funkcí ve městě a s velikostí města
    Doufám, že jste porozuměla mému zdělení
    RL

    ReplyDelete
  2. Dobrý den,
    myslím, že na to nejdete úplně špatně. Velikost a zaměření města, funkční rozčlenění je fajn. Využití revitalizovaného lomu jako centra je super!
    1/ jen struktura zatím nepřipomíná nějaké promyšlené schema, je to náhodné..
    2/ jak píše Radek Lampa, běžte teď trochu zpět do širšího měřítka a zohledněte více okolí, kromě lomu i stávající vesnici Ledčice, orientaci ke světovým stranám, dopravu atp.
    3/ nemusíte se nutně držet hranice kraje či katastru -> pozemky si přece můžete jako investor koupit bez ohledu na hranice krajů.. tedy hledejte více univerzální (utopický) tvar pro město
    4/ nezapomeňte, že hledáme "ideální" město, kde budou zohledněny všechny potřebné funkce města a zároveň budou vymyšleny udržitelně
    5/ zkuste více možných řešení a pošlete nám je
    JM

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Prezentace 23.04

HMOTA CESTY A SILNICE PÁSY ZELEŇ SPOTY VÝZNAMNÉ STAVBY ULICE NADHLEDY NADHLED S KOSTELEM VÝHLED NA ŘÍP POHLED Z PARKU 

Konzultace 30.03